Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kde koupit štěně a jak poznat seriózního chovatele

25. 3. 2012

Kde koupit nejlepší štěně

Určitě vám nikdo na světě se stoprocentní jistotou neporadí, kde si pořídíte budoucího šampióna. Kdyby to bylo tak snadné, hned bychom ho tam běželi koupit všichni. Výstavy a soutěže by pak ztratily svůj smysl. Kvalitní rodiče jsou sice předpokladem kvalitního odchovu, ale právě jen předpokladem, nikdy ne zárukou. 

Seriózního chovatele poznáme podle následujících ukazatelů:

- prodává štěňata odčervená, naočkovaná a se smlouvou

- kupujícího nechá prohlédnout celý vrh a jeho ustájení

- podá informace o otci i matce

- podá základní informace o plemeni a chovatelském klubu

- nesnaží se prodat za každou cenu

- dovede při výběru poradit

- neprodává ani příliš draho, ani příliš levně (nutno srovnat cenu prodejními cenami v ostatních chovech)

- upozorní i na případné zápory svých zvířat a nikdy nezatajuje diskvalifikující vady, jako např. kryptorchismus nebo podkus. Jsou však vady, které v útlém věku psa nejsou zjistitelné (např. stav trvalého chrupu, kohoutková výška, dysplazie a podobně), chovatel tedy za ně v budoucnu nemůže nést odpovědnost. Právě proto však nemůže kupujícímu slibovat, když mu prodá osmitýdenní miminko, že mu prodává budoucího vítěze.

- zajímá se o to, kam prodává a jak bude o jeho odchov v budoucnu postaráno

- nepomlouvá ostatní chovatele

- je dostatečně odborně fundovaný, to pozná i laik

- má zájem zůstat s novým majitelem ve styku a být mu nápomocen přinejmenším radou

- vrh i matka jsou drženy v čistotě, v dobrém výživném stavu

- štěňata nezalézají před chovatelem se strachem do temných koutů místnosti či kotce, naopak je znát, že se z jeho přítomnosti těší

Zodpovědný chovatel má totiž ten největší zájem prodat tak, aby si příští spojení psovod - pes co nejlépe sedlo: nejlepší stěně zájemcům ochotným vystavovat a chovat, štěně s exteriérovou vadou do milující rodiny bez výstavních ambicí, psíka s dobrou povahou do rukou, které mají dostatek času na provozování kynologických sportů atd. Jde mu totiž o věc a o jeho chovatelskou čest.

    Je ještě jeden neklamný indikátor solidnosti chovatele: když u něj najdete s láskou opečovávaného psího seniora ve výborné kondici, stařečka, který se už reprodukce či závodů účastnit nemůže. Chovatelé toužící po slávě a zisku se totiž za každou cenu neperspektivních vysloužilců nemilosrdně zbavují. Mluvím o psech starých, kteří už mají službu za sebou, ne o chovatelsky nevyužitelných jedincích. Málokterý chovatel si totiž může dovolit luxus ponechat si doma všechna štěňata, která se narodí.

Mezinárodní chovatelský řád F.C.I.

ÚHRADA KRYTÍ:

- Majitel krycího psa má právo potvrzení o krytí podepsat teprve po zaplacení předem sjednané úhrady za krytí. Zadržení feny jako zástavy je zakázáno.

- pokud sjednaný pes nenakryje nebo pokud není fena ke krytí ochotná a krytí tudíž nebylo možné uskutečnit, má majitel krycího psa právo na odškodnění. ( Majitelům chovných fen se doporučuje, aby fenu k psovi  přivezli sami nebo prostřednictvím pověřené osoby. Pokud fena zůstává u držitele krycího psa více dní, připadají veškeré náklady, které tímto vzniknou, jako např. krmení a umístění, případné veterinární ošetření i případné škody, které fena v kotci nebo v bytě držitele chovného psa způsobí, na účet majitele feny), nemá však nárok na sjednaný poplatek za   krytí.

- Majitel krycího psa nemá kromě sjednaného poplatku za krytí vůči majiteli    feny žádný nárok vztahující se k potomkům psa. Zejména nemá žádný právní nárok na předání štěněte. pokud je však předání štěněte sjednáno jako úhrada za krytí, je nutno tuto úmluvu před krytím stanovit písemně. V této dohodě je nutno bezpodmínečně zohlednit následující body:

a) dobu výběru štěněte ze strany majitele krycího psa

b) dobu předání štěněte majiteli krycího psa

c) okamžik, ve kterém neodvolatelně propadá právo na vyzvednutí

e) úpravu nákladů na přepravu

f)  zvláštní sjednání pro případ, že fena vrhne pouze mrtvá štěňata nebo        pouze jedno jediné živé zvíře nebo že vybrané stěně před předáním uhyne.

 Nezabřeznutí

Služba krycího psa je po správně uskutečněném krytí považována za vykonanou a je tudíž splněn předpoklad pro sjednanou úhradu za krytí. Tato úhrada nezahrnuje záruku za březost feny. Záleží na zvážení majitele krycího psa, zda v případě nezabřeznutí poskytne při příštím háráním bezplatné krytí nebo zda vrátí část úhrady za krytí. Ujednání tohoto druhu je nutno písemně stanovit ve smlouvě o krytí ještě před uskutečněním krytí. Sjednané právo na krytí zdarma však zásadně zaniká úhynem krycího psa, změnou majitele krycího psa nebo úhynem feny. Je-li možné doložit (vyšetřením spermatu), že pes byl v době krytí neplodný, je nutno majiteli feny úhradu za krytí vrátit.

Dále je možné:

-       Stanovit předem písemně jednorázovou částku např. 5000.- Kč za provedení krytí s tím, pokud fena nezabřezne je možné toto krytí opakovat při dalším hárání.

-       Stanovit předem písemně částku za každé štěně, které je k zápisu např. 2 000,- Kč za jedno štěně.